Sportdorp Wieringermeer

In gemeente Hollands Kroon startte in september 2018 het project Sportdorp Wieringermeer; samen in beweging.

Sportdorp Wieringermeer is een project voor 65+ers in de vier kernen van Wieringermeer; Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord en Middenmeer. In dit gebied is voor ouderen weinig aanbod om te bewegen. Terwijl het aantal ouderen in dit gebied toeneemt.

Team Sportservice Schagen nam het initiatief voor dit project waarmee meer ouderen de kans krijgen te bewegen en te ontmoeten. Het rijk verleent subsidie. De afgelopen twee jaar creërden beweegaanbieders en maatschappelijke organisaties een beweegaanbod dat aansluit bij de behoeften van 65+ers.

De deelnemende partijen zijn vastbesloten om het sportaanbod zó aan te passen dat meer doelgroepen meer gaan sporten. Met sport als bindmiddel wordt bijgedragen aan vitaliteit van inwoners, leefbaarheid in de kernen en het behoud van voorzieningen. De aanpak wordt uitgebreid met een fit-test gevolgd door een kennismakingsprogramma waarvan ook het valpreventieprogramma ‘In Balans’ onderdeel uitmaakt. Dorpshuizen, sporthallen en sportlocaties krijgen een centrale functie als ontmoetingsplaats (om het sociaal netwerk te versterken) en als locatie voor laagdrempelig sportaanbod. Actief meedoen is het sleutelwoord; als sporter, aanbieder, vrijwilliger of soms gewoon als supporter.

In Sportdorp Wieringermeer trekken sportaanbieders en maatschappelijke organisaties samen op om 65+-ers in beweging te krijgen.